Adventsljusstake gör vintern ljusare

Att vintern är grå, mörk och kall är det många som kan vara eniga om, det är därför vi behöver artificiellt ljus, så att vi kan få något ljus på oss. Ett sådant slags ljus som vi människor har använt i hundratals om inte tusentals år är stearinljus, och i och med vintern är det framförallt en adventsljusstake som vi har tänt. Adventsljusstaken har sedan senare tid (iallafall någon gång på 1900-talet) gått från att vara något väldigt religiöst till att vara något som är enbart tradition i Sverige. Många ickekristna sätter mer än gärna upp en eller flera adventsljusstakar, adventsstjärnor och andra juleting runt denna årstiden. Julen har med andra ord blivit en sekulär konsumtionshögtid, som privatpersoner och företag tar del av.

Givetvis finns det fortfarande de religiösa som firar julen på det traditionella sättet i form av julotta, böner och mer dåtida traditioner. Istället för att dela ut julklappar och titta på Kalle Anka kanske de är i kyrkan och hjälper till. Det är dock långt ifrån vad de flesta av svenskarna gör. Det är faktiskt så att 1970 var det 5,35 procent av Sveriges kristna som besökte julottan, 1988 var denna siffra nere i 3,76 procent, en siffra som förmodligen är ännu lägre idag.

Att traditionerna så som julfirande, påsk och så vidare fortfarande lever kvar är ett tecken på att majoriteten av oss fortfarande tycker om högtiderna, vare sig vi är religiösa eller ej.

Vare sig man firar jul på det religiöst traditionella sättet eller på det mer moderna konsumerande sättet, finns det nog något som vi alla kan njuta av i dessa mörka tider. Det är förstås ljuset, ljuset från adventsljusstakarna, från våra nära och kära, från den goda mat vi äter så här års, och sist men inte minst från den glädje som varje litet barn utstrålar när jultomten kommer på besök.