Sötvattenspärlor

Sötvattenspärlor är populära att använda av de som tillverkar egna smycken. Dessa pärlor är odlade i sötvattensmusslor. De allra flesta sötvattenspärlor kommer idag från Kina. Eftersom man kan få många pärlor ur samma mussla så blir inte priset så högt.

Genom att föra in ett litet sandkorn eller liknande i musslan så börjar denna direkt att kapsla in kornet eftersom det är en främmande kropp. Med tiden blir pärlan allt större eftersom musslan fortsätter att kapsla in sandkornet i pärlemor.

Tekniken att skapa odlade sötvattenspärlor har gått framåt. För ett tjugotal år sedan kunde man inte få fram större pärlor än storleken av ett riskorn. Idag kan man få fram helt runda pärlor som är 10 – 12 mm i diameter.

Smycken med sötvattenspärlor

Man kan göra halsband, armband och örhängen av sötvattenspärlor. Till klassiska pärlörhängen används ofta pärlor som endast borrats till hälften eftersom man inte vill att hålet ska synas på framsidan.

Sötvattenspärlor finns i alla möjliga nyanser, former och storlekar. Bara att välja och vraka i det stora utbudet du hittar på nätet.

Hur vet jag att pärlan är äkta

Det finns även konstgjorda pärlor och det kan vara svårt att se skillnad med blotta ögat. Speciellt konstgjorda pärlor av god kvalitet kan vara väldigt lika äkta pärlor. Men om du stryker pärlan mot tänderna så kan du lätt avgöra om den är äkta eller inte. En äkta pärla känns sträv mot tänderna, medan en konstgjord känns len och glatt.

Vad kostar sötvattenspärlor

Priset beror på både storlek och kvalitet. Men du kan köpa fina pärlor som räcker till ett kort halsband för en 50-lapp. Halvborrade pärlor till örhängen är dyrare och där kanske du får betala 30 kr för två pärlor. Men ge dig ut på nätet och sök på sötvattenspärlor så hittar du många olika webbutiker med stort utbud av pärlor.