Varningsljus på fordon

Om du ser ett roterande varningsljus på ett fordon så ska detta lysa för att varna om ett extra brett fordon alternativt att man utför något slags arbete vid fordonet. När ett fordon som är under 3 meter i bredd så ska detta varningsljus vara avstängt vid förflyttning. Det finns flera olika ”benämningar” i folkmun på det sk varningsljuset, kanske känner du igen det som blixtljus, varningsljus, rotorfyr, saftblandare, varningslykta eller groggblandare? Dessa varningsljus är väldigt vanliga på våra vägar vid underhållsarbeten då arbetare kan vara oskyddade och det är då extra viktigt att vi medtrafikanter tar det lugnt vid passering.

Regler för användande av varningsljus

Beroende på i vilket land du befinner dig så kan reglerna skilja sig något, men i Sverige är det endast tillåtet med lampor som har ett orange sken på ett motorfordon. Det blå varningsljuset är absolut inte tillåtet på annat än utryckningsfordon som ambulans och polis t ex. Det finns en lista på vad ett godkänt varningsljus är som heter ECE R65. Varningsljusen får bara nyttjas för att varna andra medtrafikanter då det är fara på vägen, t ex om det finns ett hinder. Detta är då reglerat till de som bärgar, vägarbeten som utförs, vid kontroll av fordon av inspektör, om det skett en olycka eller om bredden på fordonet är över 3 meter. Kanske har ni även sett dessa ljus användas vid vägtransporter av ledarbilen om det är en eskort av en extra bred, lång eller tung transport.

Vad är ECE R65?

Som det nämndes i andra stycket, om reglerna, så finns det uttalade regler för vad ett godkänt varningsljus innebär, detta kallas för ECE R65. För att varningsljusen ska vara typgodkända så ska ljuset sitta monterat så man ser det 360 grader runt om fordonet när man står 20 meter från fordonet, dessutom ska ljuset synas på 1,2 meters höjd.

Du har säkert sett användande av blixtljus på a-traktorer där det är mer vanligt att dessa används för styling. Men dessvärre är detta inte ok då det enbart är arbetsfordon som får lov att använda dessa. Om du har tänkt att styla ditt fordon med blixtljus så bör du läsa på gällande regler för personbil.